dilluns, 19 de març del 2012

Entrevista amb Benjamí Conesa, director "El Petit Dalí". VIU EL TEATRE.

 Entrevistem el Benjamí Conesa, Director Escènic de “El petit Dalí”, l’espectacle que podeu veure cada diumenge a les 12:30h al teatre Poliorama de Barcelona, fins el 25 de març, dins la 8a. temporada de Viu el Teatre.
Benjamí, quins han estat els majors reptes de dirigir “El petit Dalí”?

Apropar la figura de Dalí als infants, aquest ha estat el major repte. Segurament hi havia moltes maneres de fer-ho,  però nosaltres vam optar per imaginar-nos com seria en Salvador Dalí de petit, per això “El Petit Dalí”, més enllà del geni, també és la història d’un nen que, al sortir de l’escola, el que més li agrada fer és anar corrents cap a la platja a dibuixar i fer volar la seva imaginació…

Evidentment tenir un llibre com el de El Petit Dalí…i el camí cap els somnis de l’Anna Obiols i d’en Subi, ens va ajudar moltíssim, i aquest va ser el segon dels reptes: fer una bona adaptació teatral d’aquest bonic conte. I crec, honestament, que ho hem aconseguit.

Explica als amics i amigues de Viu el Teatre en què consisteix la direcció escènica.
Per mi, dirigir és com agafar un trosset de plastilina i, a poc a poc, donar-li la forma que tu vols. Clar que, per poder fer això, necessites actors que es deixin “manipular”, jajaja! Quan dirigeixo, m’imagino que els actors són com trossets de plastilina, i entre el que jo vull i el que ells aporten, els personatges van prenent forma. M’agrada que hi hagi complicitat entre actors i director, per això als actors sempre els hi dic que no em vegin com el director de l’obra, sinó com la persona que ho veu des de fora. Hi ha una gran diferència entre estar a dalt o a baix de l’escenari, la perspectiva canvia totalment. A l’hora de dirigir un espectacle, per mi és bàsic aconseguir aquesta complicitat.

I què ha de fer algú per arribar a ser director escènic?                         
                                 
Doncs estudiar, treballar i veure molt teatre. A mi la direcció escènica em va  arribar per inèrcia. Fa uns quants anys que em dedico al món del teatre (també sóc actor i cantant) i sempre he estat vinculat al món del teatre infantil, juvenil i familiar. Suposo que després de treballar en molts espectacles infantils, com actor, guionista, músic i lletrista, el cuquet de la direcció em va anar captivant, i l’oportunitat de dirigir havia d’arribar un dia o altre.

Què és el que més t’agrada de la teva feina?   
                                                                           
Tot, en general, però especialment el procés creatiu d’un espectacle. M’encanta, m’apassiona… seure davant de l’ordinador, escriure una escena, plasmar-la dalt de l’escenari i que després el públic la vegi i t’aplaudeixi… és una passada! És màgic !!

I el que més t’ha agradat de dirigir aquest espectacle?  
                                                             
La complicitat amb tot l’equip de Viu el Teatre, sobretot amb els actors, que són amb els qui comparteixes més hores. Ara que ja hem estrenat, puc dir que ens ho hem passat pipa assajant aquest espectacle. Almenys jo… i espero que ells també!

Què creus que és el millor de “El petit Dalí”?    
                                                                                
El conjunt de l’obra, però, sobretot, els personatges que hi surten… en Salvi, el Sereno, l’Elefant, el Gran Cuiner, el Pinxu, els Vigilants, el Sr. Calaixos… n’hi ha tants i tant “xulos”, que no sabria amb quin quedar-me’n…

Per què recomanaries aquest espectacle?     
                                                                               
Perquè durant una hora, a més d’imaginar-nos com seria en Salvador Dalí de petit, tota la família s’ho passarà d’allò més bé, rient, cantant i participant de l’espectacle… i això no té preu.

Quan i com va començar la teva relació amb Viu el Teatre?          
                                            
Doncs va començar l’any 2005. Viu el Teatre buscava un director escènic, precisament per dirigir “El Petit Dalí”, i un dels actors que participava en el muntatge em va recomanar. La complicitat amb el Lluís i la Gisela Juanet va ser tal que de seguida em van convidar a participar en el procés creatiu del guió, ampliant el primer esbós de l’obra escrit per l’Anna Obiols. Després va venir la cançó de Viu el Teatre, que encara s’escolta al Teatre Poliorama tots els diumenges al matí, després “La Clau Somiada” al Tibidabo, Casting, “Pirats”… i la complicitat continua.

El Salvi és un nen alegre, somiador i una mica trapella… com era el Benjamí de nen?

Jajaja! Doncs exactament igual que en Salvi… Només canviaria lo de una “una mica trapella” per “una mica BASTANT trapella”!

Abans de marxar, deixa’ns un missatge pels amics i amigues de Viu el Teatre.           
          
Amics i amigues de Viu el Teatre, si voleu gaudir d’un espectacle divertit i original, no us podeu perdre “El Petit Dalí”. Segur que us encantarà!! Ah, i, per poc que pogueu… no deixeu mai de somiar.

Publicat a www.viuelteatre.com
Entrevista Viu el Teatre a...Benjamí Conesa, director "El Petit Dalí". | VIU EL TEATRE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada