dimecres, 14 de març del 2012

Quarta i cinquena jornades de FETEN, dijous 1 i divendres 2 de març.

Jueves 1 / marzo

9.30 Sala 2A. CCAI
L´Estenedor Teatre (Cataluña) – Menuda - www.estenedor.com
Un espectacle de titelles, on dos manipuladors-actors i un músic (que també intervé de vegades) ens expliquen la bonica història de la Berta, una nena petitona d’edat i d’alçada, a qui tots coneixen per ‘menuda’ molt a desgrat seu. La seva aventura comença sortint de casa amb l’avi a comprar, i continua en un viatge per conèixer llocs i personatges insospitats, que, cadascú a la seva manera, l’ajudaran a tornar a casa.
Deixant a banda el gran ofici del David Laín, la seva perícia constructiva, la bonica història i la esplèndida posada en escena, si alguna cosa m’agradaria destacar (i ja ho vaig fer personalment) és que és un espectacle ‘per a infants’ amb tots els ets i uts. O sigui, un guió fet, muntat i interpretat perquè els més petits el puguin entendre i gaudir. I també els grans, amb allò tan sentit de ‘fer-nos sentir nens’, però és que és veritat. Molt recomanable per als més petits! Igual per a programacions familiars que per a escolars.




16.30  h. Sala 2B. CCAI
Zum-Zum Teatre (Cataluña) - La camisa del hombre feliz - www.zumzumteatre.com
Una de les agradables sorpreses d’aquesta Fira. El talent creatiu de Ramon Molins (que també interpreta un dels dos personatges de l’obra), i la gràcia de la Begonya Ferrer, al servei d’un conte de Lleó Tolstoi, que ens fa reflexionar sobre on es troba la felicitat. Un Tsar rus molt malalt d’infelicitat només podrà guarir-se si li porten la camisa d’un home feliç. Molt més que un simple conte, l’espectacle desplega un bon nombre de recursos teatrals, de comèdia, de participació i interacció amb el públic (fins a convertir a un espectador en improvisat ajudant durant bona part de la funció), i a més, una utilització molt sorprenent i creativa de les possibilitats del vídeo. Tot plegat sorprendrà i atraparà a grans i petits. I sense oblidar els tributs que Ramon Molins sempre ret als grans, com ara ‘podría ser peor, podría llover’ del millor Mel Brooks. Una versió esbojarrada, crítica amb el poder i el materialisme, càustica i divertida, que aprofita un bon argument clàssic per a oferir-nos una hora de bon teatre per a tots.

17.45 h. Sala de ensayos del Teatro Jovellanos
Higiénico Papel (Asturias) / Árbol  - www.higienicopapel.com
Espectacle molt pausat, d’una sola actriu, que a través d’una posada en escena molt propera a l’estètica naïf, ens explica, simple i senzillament, la història d’un arbre que neix, creix, va fent anys entre els seus germans del bosc, i passa a ser centre d’un parc a la ciutat dels humans. Per a infants de curta edat, ens transmet un missatge ecològic, d’amor a la natura, als processos naturals, i ens mostra la cara menys amable de la relació de la nostra espècie amb la natura, sense gaires cridòries. Un espectacle pausat, de vegades una mica pla, però amb uns objectius molts clars i molt coherent amb sí mateix.
VÍDEO DE L'ESPECTACLE

22.00 h. CCAI
Bambalina Teatre - Ulises - www.bambalina.es
Un espectacle divertit d'aquesta companyia valenciana: una versió irònica i irreverent de la història d’Ulises, amb una breu introducció de la Il·líada (digues-li guerra de Troia) i una posterior i més extensa de l’Odissea. En realitat, vist a distància, sembla com si la companyia hagués volgut ensenyar-nos com jugarien uns nens al carrer (ho sento, tinc una edat i sóc de poble, jo jugava al carrer), després d’haver vist una sessió de tarda a la tele amb les dues pel·lícules, com solíem fer després d’haver vist una d’indis o de romans, posem per cas. Bàsicament un espectacle de titelles de taula, però sense jugar amb una il·luminació concentrada, amb els manipuladors molt a la vista –cap problema, formava part de la gran broma- que sovint actuaven en paral·lel.
Divertit, encara que només –al meu modest entendre- el pot gaudir plenament algú que ja conegui abans el relat original (o si més no les pel·lícules, i aprofito per a recomanar-vos el telefilm europeu sobre la Odissea en dues parts, protagonitzada per Armand Assanté), perquè si no, qui vegi l’espectacle pot entendre poc o res de l’argument. Ara pensem en els nostres nens, i en quin moment a l’escola els expliquen aquests dos clàssics, i a casa?

23.00 h. Patio. CCAI
Divinas (Cataluña) / Enchanté! - www.magneticam.com
Un espectacle clarament per als programadors presents a la Fira, i no per a públic infantil o juvenil, com a mínim fins a 16 anys. Les tres integrants de la companyia, i alhora les seves veus, amb dos músics –magnífics- com a únic coixí sonor, ens expliquen les peripècies de tres noies que treballen en un cabaret d’estil berlinès al París dels anys 30, del tipus d’espectacles ‘burlesques’ que es feien en aquell moment tan fecund artísticament, però alhora la por del naixement i ascensió del gran horror del nazisme. Anem coneixent, entre cançó i cançó (per cert, quin esplèndid accent francès quan canten L’acordeoniste), les seves angoixes les amenaces, les ironies que posaven al mateix Führer dalt de l’escenari amb faldilla i lligacames ballant Can Can... creient ingènuament que a la Ciutat de la Llum es trobarien segures...
A destacar la gran qualitat vocal de les tres ‘divines’ veus femenines, i el profund desassossec que, encara avui, ens produeix un uniforme amb una esvàstica dalt de l’escenari.

Viernes 2 / marzo
12.30 h. Centro Municipal Integrado Pumarín Gijón Sur
La Pera Llimonera (Cataluña) - Tortuga, la isla de Teodoro - www.laperallimonera.com
Poca cosa a dir d’aquest nou espectacle (bé, no tan nou a Catalunya, és clar) dels dos veterans actors-clowns de La Pera Llimonera, que ja ens tenen acostumats als seus espectacles plens d’ocurrències, gags, jocs de paraules i absurds. En aquest cas, però, ens proposen un argument que recorda llunyanament a la mítica Illa del Tresor, evidentment estripat per tot arreu, però traçant un viatge complet des d’un port de mar qualsevol, amb l’excusa d’un mapa que un avantpassat va llegar a un contemporani nostre, que va a trobar-se –ja és casualitat- amb el també descendent del vaixell pirata que va fer, en el seu moment, el viatge per a enterrar un enorme tresor a la remota illa Tortuga.
Amb uns trepidants i brillantíssims 15-20 minuts del principi, la història va de despropòsit en despropòsit de forma brillant, (tots els catalans presents a la sala varem riure un divertit gag lingüístic, a l’adonar-se que no havien traduït del català una cosa escrita en un mapa, i emparant-se en que devia estar escrit en ‘castellano antiguo’) amb els personatges que es van desdoblant de forma constant, gairebé sense donar-nos (i menys a ells) temps de respirar. Segurament per això tots dos van rebre el premi d’interpretació masculina del mateix FETEN.

17.30 h. Centro de Cultura Antiguo Instituto
Entrega de Premios FETEN 2012


El Jurado de la Feria Europea de Artes Escénicas para Niños y Niñas, FETEN 2012, integrado porJulia Rodríguez Franco (Centro Cultural Los Canapés. Ayto. de Avilés.), Jorge Riobóo Bujones (de assitej, España),Roberto Corte Martínez (director y editor), Juan Pablo Soler Fuster (de la Red Nacional de Teatros y Auditorios de Titularidad Pública) y Elena Reales Reales que actúa como secretaria, ha decidido otorgar los siguientes premios:

PREMIO AL MEJOR VESTUARIO Y CARACTERIZACION
A MYRIAM HICK, DOMINIQUE BREVERS Y A ANA FERNANDEZ
Por la obra VUELA SI PUEDES
De la Compañía TEATRO PARAISO

PREMIO AL MEJOR ESPACIO ESCENICO E ILUMINACION
A MONTSE AMENÓS Y A XABIER LOZANO
Por la obra KAFKA Y LA MUÑECA VIAJERA
De las Compañías EME 2-ALBENA-TANTTAKA

PREMIO A LA MEJOR ADAPTACIÓN TEATRAL
A JORGE PICO Y CIA. LA BALDUFA
Por la obra EL PRINCIPE FELIZ
De la Compañía LA BALDUFA

PREMIO A LA MEJOR INTERPRETACIN MASCULINA
A PERE CASANOVA Y A PERE ROMAGOSA
Por la obra TORTUGA, LA ISLA DE TEODORO
De la Compañía LA PERA LLIMONERA

PREMIO A LA MEJOR INTERPRETACION FEMENINA
A BEGONYA FERRER
Por la obra LA CAMISA DEL HOMBRE FELIZ
De la Compañía ZUM- ZUM TEATRE

PREMIO A LA MEJOR DIRECCION
A RAMON MOLINS
Por la obra LA CAMISA DEL HOMBRE FELIZ
De la Compañía ZUM-ZUM TEATRE

MENCION ESPECIAL
A LUNA TEATRO Y SU OBRA CENICIENTA Y LAS ZAPATILLAS DE CRISTAL
Por SU ORIGINAL ADAPTACION DE UN CUENTO TRADICIONAL

MENCION ESPECIAL
A MADUIXA TEATRE POR SU CALIDAD EN LA APLICACIÓN DE LA TECNOLOGIA EN SU PROPUESTA ESCENICA 'CONSONANT'

PREMIO AL MEJOR ESPECTACULO DE PRIMERA INFANCIA
A NATS NUS DANSA
Por la obra MINIMON

PREMIO AL MEJOR ESPECTACULO DE TITERES, OBJETOS Y SOMBRAS
A CLAIR DE LUNE THEATRE
Por la obra OMELETTE

PREMIO AL MEJOR ESPECTACULO DE DANZA
A LA COMPAÑÍA DE DANZA FERNANDO HURTADO
Por la obra CHARLIE

PREMIO AL MEJOR ESPECTACULO FETEN
A QUERIDA HIJA
De la Compañía MARIE DE JONGH

19.00 h. Teatro Jovellanos - Clausura FETEN 2012
La Roda Produccions (Cataluña) / La Cenicienta, el musical con ritmo de los 50 - www.larodaproduccions.com
Poca cosa cal afegir a la crítica que ja vaig publicar en el seu moment, d’aquest espectacle que va ser al Teatre Victòria a les passades festes nadalenques.
Només a puntar que era l’estrena absoluta en castellà (així ha estat en la majoria d’espectacles de Casa Nostra) i potser d’això se’n va ressentir una mica el ritme, cosa que segurament no van valorar els més de mil espectadors que van aplaudir ferventment al final de l’espectacle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada