dilluns, 18 de juny del 2012

L'escena catalana desembarca a Avinyó

Vuit companyies formaran el focus català que participarà a la secció 'off' del prestigiós festival francès

Per primer any l'Institut Ramon Llull apadrina vuit companyies catalanes perquè participin al prestigiós festival d'Avinyó, que se celebra durant el mes de juliol. Es tracta de la companyia de Circ Eia (circ), la Companyia PelMànec (marionetes), la Companyia de Pere Faura (dansa) i la Companyia d'Alba Sarraute (clown), a més de la Companyia Katraska (clown), Los Excéntricos (clown), el Cor de teatre (música i mim) i la companyia Mariantònia Oliver (dansa-teatre).

El director adjunt del Llull, Àlex Susanna, va assegurar que l'operació "és conseqüència que el moment de l'escena de casa nostra és òptim i que les companyies ja han sigut presents els darrers anys als festivals francesos". I també va tranquil·litzar el sector assegurant que la presència a Avinyó tindrà continuïtat, cosa imprescindible per assolir els objectius que no és arribar a aquest festival sinó vendre, i que les companyies tinguin una presència continuada al mercat veí.

La magnitud del certamen hi obliga: l''off' d'Avinyó consta de mil espectacles, però també acull quatre mil programadors. L'escena catalana intentarà fer-s'hi un forat.

De les companyies, quatre han sigut escollides i subvencionades totalment pel propi Llull –seleccionades per una comissió d'experts– i quatre més ja tenien intenció d'anar al certamen i han rebut un cop de mà de l'entitat de promoció de la cultura catalana. El pressupost total d'aquesta "operació estratègica" és de 135.000 euros. www.ara.cat

Circ .. Manel Sala "Ulls": L'escena catalana desembarca a Avinyó

MÉS INFORMACIÓ A TEATRAL.NET I A LA WEB CREADA PER L'INSTITUT RAMON LLUL.

www.teatral.net/ca/noticies/fitxa_noticies/12982 

Si bé sempre hi ha hagut alguna o algunes companyies catalanes al Festival d'Avinyó –secció OFF- enguany n'hi van 8 acaronades per l'Institut Ramon Llull sota un paraigua comú: la marca Avignon à la Catalane. Aquest matí, Vicenç Villatoro director de l'Institut, i Àlex Susanna, director adjunt, ho han comunicat a la premsa.

És el primer cop que passa. Normalment tothom es pot apuntar a participar a l'OFF Avinyó, que es posa un límit de al voltant de 1000 espectacles. Però les companyies s'ho han de pagar tot: el viatge, l'estada i lloguer de l'espai: Calia un moment òptim i preparar el terreny perquè fos efectiu. Les nostres companyies han estat a festivals francesos com ara Festival Excentrique en région Centre, Le Chaînon manquant, el Festival Hybrides de Montpellier, el Festival Mondial de la marionnette de Charleville-Mézières, Les Nuits de Fourvière à Lyon o l'Standard idéal de la MC93 à Bobigny, els tres últims anys. I, a més, actualment tenim un alt nivell de qualitat reconeguda, ha dit Àlex Susanna.

Per altra banda, ajudar a que les companyies catalanes i balears es mostrin al món és el motiu fundacional de l'Institut: Un dels nostres objectius és aconseguir que els grans escenaris mundials on hi hagi manifestacions de cultura contemporània hi hagi presència catalana, com a la Biennal de Venècia i altres llocs, afegeix Villatoro, alhora que puntualitza: No és un acte de chauvinisme patriòtic. Pensem que és bo generar una imatge de marca que s'alimenta del que fan els creadors i que, en contrapartida, a ells els estimula. La participació a l'OFF es pot presentar de moltes maneres. Per l'origen, n'és una de molt bona.

L'Institut va nomenar una comissió d'experts –reunits en especialitats en grups de dos- per tal que escollissin 4 espectacles. Els criteris ha estat en tots els casos molt relacionats amb la comprensió: espectacles de impacte visual, o gestuals, amb una estructura lleugera que els permeti viatjar còmodament i que tinguessin un llenguatge contemporani. També s'ha valorat que siguin muntatges que hagin rodat.

Per altra banda, l'Institut es va assabentar que hi havia quatre companyies que tenien la intenció d'anar a Avinyó i van decidir recolzar-les i participar en les despeses del transport. L'Institut hi ha invertit en total 135.000 euros.

Amb tot, Susanna reconeix que aquesta primera incursió és per posar a bullir l'olla: No esperem veure fruits immediats, hi ha una gran competència. Però hi ha voluntat de continuïtat i desitgem que aquest sigui el punt de partida, diu.

Jordi Purtí, que hi va anar una vegada amb Hop! era, no sembla que pensi el mateix. A ell li va donar molts bons resultats: Ens varen sortir 600 bolos, vam ser a tres sales de París, vam recórrer França i fins i tot vàrem anar al Canadà. És una finestra al món!, assegura.

A l'OFF Avinyó s'espera la presència d'uns 4.000 programadors que, tot i que el 90% són francesos, en venen d'arreu del món.

Els catalans a Avinyó
Les companyies escollides pel comitè d'experts de l'IRL són:
-Eia (circ), amb l'espectacle Capas, premi Ciutat de Barcelona de Circ, del 6 al 22 de juliol a l'Espace Vicent de Paul.
-Pere Faura amb Striptease, (dansa), de l'11 al 21 de juliol, al CDC-Les Hivernacles.
-Pelmànec (titelles), que presenta Don Juan, amère mémoire de moi, del 7 al 29 de juliol a La Luna. Ha rebut dos premis el 2009: el Premi del Jurat i del Públic del Festival de Bonecos de Belo Horizonte (Brasil) i el Premi del Jurat i del Públic al Certamen Nacional de Teatre Garnacha, la Rioja.
-Alba Sarraute (cabaret clown) i el seu Mirando a Yukali, a La Manufacture, el 10 de juliol.

I les recolzades:
-Los Excéntricos (clown), amb Rococo Bananas, Premi Nacional de Cultura 2011, del 7 al 28 de juliol al Théâtre de l'Etincelle.
-Katraska (clown) i MicroGlo-Phone, del 19 al 23 de juliol a A la Volée du Monde.
-Cor de Teatre (música i gest), del 7 al 28 de juliol amb Operetta, al Théâtre des Béliers.
-Cia. Mariantònia Oliver (Balears) amb l'espectacle de dansa-teatre Petita Lula

L'Institut ha editat un programa en francès amb les 8 companyies i descripció dels espectacles, amb el logo Avignon à la Catalane. També s'ha fet un vídeo de presentació en francès. Els espectacles amb text estan traduïts al francès. Segons Àlex Susanna, han tingut accés a espais avalats per prestigi. 



Avignon à la Catalane
6 - 29 Juillet


La première édition de l'opération Avignon à la Catalane, en juillet 2012, initiée par l'Institut Ramon Llull vise deux objectifs essentiels: faire connaître en France la richesse de la création catalane et baléare à travers des spectacles de qualité emblématiques de sa vitalité et de sa diversité et accompagner ces compagnies dans leur diffusion à l'étranger.

Avignon à la Catalane présente à travers ces 8 compagnies, déjà repérées ou à découvrir, un panorama des meilleures productions soutenues par les programmateurs et directeurs d'établissements ou de festivals de référence. Des critères de qualité, d'originalité, de transversalité mais aussi d'accessibilité (tous les spectacles sont joués en français ou bien d'un caractère très visuel) ont présidé à ce focus hybride foisonnant!

Les univers déjantés, drôles, insolites et graves d'artistes venus de tous horizons sont ici à l'honneur. La scène catalane et baléare se révèle pleine de propositions ambitieuses bousculant avec force et humour les genres et les traditions. Ainsi un kaléidoscope qui mêle avec bonheur le jeu de l'acteur, le personnage du clown, l'utilisation des marionnettes, la performance chorégraphique, les arts du cirque, et les virtuoses de la musique chorale!

Avignon Off

Avignon à la catalane - Institut Ramon Llull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada